сряда, 7 октомври 2009 г.

Изложбата "Преоткрий София"

Паното пред "Св. Неделя" - показва църквата "Св. Крал" преди атентата


Започвам поста с твърдението, че изложбата много ми хареса. Хареса ми идеята, как е реализирана идеята, как беше представена...

Честно казано се чувствах като малко дете, обикаляйки из центъра на София и оглеждайки се за пана, свързани с изложбата. При това я очаквах доста отдавна, защото от Алфа Банк се бяха постарали да й направят перфектна реклама.

Събитието, както разбрахте, е доста разхвърляно - имам предвид че обхваща различни места от старата столица при това паната са подредени по разнообразни начини. Двайсет от тях са поставени на местата, на които са направени и снимките и по този начин, без да се правят допълнителни съвременни фотографии, може да се проследи как се е променила столицата.






Фотографии могат да се намерят на следните места:

1. Пред Националната художествена галерия
2. Пред Народния театър
3. На входа на Борисовата градина
4. На Орлов мост, до сградата "Царевец"
5. Срещу Халите
6. При паметника на Васил Левски
7. Между Президентството и Археологическия музей
8. На спирката на СУ
9. Между Народното събрание и Софийския университет в градинката
10. Пред Съдебната палата
11. На площад Гарибалди
12. На площад Славейков
13. В градинката пред "Свети Седмочисленици"
14. До паметника на Патриарх Евтимий
15. Пред "Света София"
16. На кръстовището на Витошка и Патриарха
17. При пилоните на НДК
18. Кръстовището на "Васил Левски" и "Фритьоф Нансен"
19. Площад "Света Неделя"
20. Пред Спорната палата
21. В градинката между Спортната палата и Орлов мост

Вижда се, че дори не съм видяла по-голямата част от тях. Но пък в палатката пред църквата "Света Неделя" могат да се видят всички фотографии, събрани на едно място и е доста интересно да се разхождаш с още поне десетина посетители, всички гадаещи кое къде се намира и какво е останало днес.

Е, палатката, която са избрали за самата изложба, не е особено подходяща, защото се виждат най-вече прозрачните прозорчета и очевидно е било трудно да се измисли точно как да бъдат наредени репродукциите, но все пак, снимките са достатъчно интересни, за да не дразни това прекалено много.

Без да наблягат на някакви неизвестни снимки, всъщност повечето от тях дори аз като лаик бях виждала, идеята за "преоткриването" е реализирана най-вече с разполагането на фотографиите на различни места из столицата. По този начин освен че достигат до повече хора, организаторите предоставят възможност и за индивидуално запознаване с фотографираните места без да прибягват до излишни текстови описания, които така и така никой не чете.



За съжаление, изложбата продължава само до 8 октомври, сиреч утре, така че препроръчвам ви ако все още не сте имали възможност, да отидете и да я видите довечера.


Освен паната със снимки, из града могат да се открият и няколко такива информативни пана, разказващи различни истории.


Понеже както винаги изчаквам около месец, преди да се сетя да пиша за нещо, което ми е било интересно, междувременно излязоха и други мнения за тази изложба. Едно от тях можете да видите в блога на WhATA.

Повечето от снимките в изложбата могат да се видят в доста добро качество в сайта http://stara-sofia.com/, макар аз лично да предпочитам да чета блога на Стара София, защото освен снимки, разказва и истории, освен това е по-лесен за ориентиране. Препоръчвам ви и сайта Игубената България, който също предлага богата колекция от стари фотографии, но из цяла България, при това има прекрасна секция със снимки от различни събития и предлага възможност за търсене по времеви период или по теми.

И най-накрая, но не на последно място, ето и мини-сайта на Алфа банк по повод изложбата: Преоткрий София - 130 години столица


Очаквайте утре няколко думи за другата изложба - тази на моста на влюбените.

Първия Български Бутон за споделяне