четвъртък, 21 май 2009 г.

Музеят във Велики Преслав

При скорошния семинар в Плиска, Мадара, Преслав и Шумен останах много приятно изненадана от сградата на музея в Преслав. Може би защото напоследък попадам само в Националната художествена галерия, но сградата беше невероятно добре осветена и по принцип беше направена според експозицията (или експозицията пасва добре на сградата)! 

Експозицията е разделена на три части: експозиционна зала, лапидарни паметници и съкровищница. В съкровищницата мога да се видят Преславското златно съкровище (което бях виждала само на лоши или стари репродукции и ми направи голямо впечатление), различни предмети от злати с клетъчен емайл (много красива техника), както и други находки от двореца. Помещението обаче е единственото, което не само че не ми хареса, ами и никак не мо хареса. Малко е, клаустрофобично е, особено ние както бяхме се изсипали половината автобус вътре, а и през цялото време служителката от музея ни даваше зор да излизаме. А ние бяхме толкова доволни да видим всичките тези предмети. Иначе е осветено добре, за разлика от съкровищницата в Шуменския музей, където е необходимо доста добро зрение, за да може да се види някой печат или монета какво изображение носи.

Отвън сградата не прави особено впечатление. Всъщност вижда се само оттук - от входа, който обаче не се намира от главния подход, а е обърнат в съвсем друга посока???

Посетителят е посрещнат от няколко капителя на постаменти, сложени достатъчно високо, за да не се загуби идеята за предназначението им, но все пак разглеждането им не е затруднено.
За мен най-голямо значение от цялата колекция на музея имат множеството архитектурни елементи. Особено интересно е, че сред всичките средновековни неща много лесно се откриват антични орнаменти и системи на украса.
Входното пространство, погледнато от галерията.
Прекрасното ми впечатление от музея се дължи най-вече на горното осветеление, което особено в този ужасно слънчев ден, създаваше много приятна светлина.Подови мозайки и различни архитектурни елементи. Музеят има, разбира се, и значителна колекция от рисувана керамика, като освен плочките, които се използвали за стенна и подова декорация, може да се види и известния керамичен иконостас.

Недостатък е обаче, че някои експонати, които остават в галерията не са добре осветени, защото се разчита почти само на естественото осветление, а то не е проектирано да прониква навсякъде.

Но горния етаж могат да се видят и макети на града и на Къглата църква, което е добре, защото възстановката на място си е точно възстановка и някои неща изобщо не е ясно от къде са се взели. 

При всички случаи, ако ходите във Велики Преслав, минете първо през музея и чак след това отидете на самите находки, защото на място не е оставено нищо, а което е по-лошо, не е и никак облагородено и липсват достатъчно добри табели и означения, както и наблюдателни места от високо,  освен от стената. 

По-нататък ще пиша за самия град и за кръглата църква, но вероятно първо ще постна и малко впечатления от голямата базилика в Плиска.

Весел ден!

Първия Български Бутон за споделяне

The Ring Project


The ring

The Ring Project е проект на 3k studio, в лицето на Георги Ников и Станимир Господинови на Елица Танева за конкурса на Roca. Както се оказа, този конкурс е много популярен в България - 68 български екипа са участвали в състезанието. Все още не е ясно кой ще е победителят, но аз искам да ви представя този проект, не само защото познавам много добре авторите ;), но и защото ме изненадаха като ми го паказаха, и защото много ми харесва.

Рингът всъщност представлява затворена система във формата на пръстен с диаметър 2 м и ширина 90 см, в който хитроумно са съвместени душ, вана, сауна и солариум в едно. Душът може да сменя ъгъла и височината на струята си чрез преместване на панела по стените на пръстена, а ако ви се прииска да си вземете вана, душ-кабината бързо се превръща във вана чрез приплъзването на двете стъклени прегради надолу за да се превърнат в странични прегради на ваната. При цялостното затваряне на пръстена приспособлението се превръща в сауна. Удобна седалка в едната страна на пръстена е предвидена за точно този случай. Голям нагревателен панел превръща пръстена във вертикален солариум. Всичко това се управлява бързо и лесно чрез тъч-скрийн в кабината, който едновременно показва и температурата в кабината и на водата. 

Добавяне на изображение

Понеже имат и кратка презентация на проекта под формата на филмче, качвам да го видите и него:


Сайтът им още се прави, но съм го виждала и ще е интересен! А и доколкото знам, ще го пуснат в близката седмица-две ако не излезе по-спешна работа, така че проверявайте от време на време: www.3kstudio.net. При всички случай пак ще ми се случва да пиша за тях, така че ще ви напомня ;) Аз лично им пожелавам много успех!

Първия Български Бутон за споделяне