неделя, 14 септември 2008 г.

Какво слушам в момента

Обикновено когато прекарвам много време на компютъра и не съм в офиса, а си стоя вкъщи, винаги въртя една-единствена група (рядко сменям с нещо друго). Обикновено е Nightwish, защото имам адски много техни записи – не само студийни, но и много концертни, така че мога да ги слушам два дена преди да ми свърши списъка. Някой път слушам Guardian или Scorpions и съвсем ако ми писне слушам нещо друго. Тоя път обаче установих че и Running Wild много добре ми пасват за писане. Може би защото музиката им не е много разнообразна като ниво на звука, което е много добре за съсредоточаването ми ;) а и вокала ми действа много добре (който ме познава знае, че някой гласове просто ме подлудяват и не мога да ги слушам – като Lenny Kravitz btw). Та така, препоръчвам ви Running Wild. Не бях ги слушала толкова много още от гимназията, когато Миленчето ми връчи една касетка на брат й с A pill of skulls. Само че тогава ми се виждаха много тежки!!!

А точно в момента слушам Nightfall in Middle Earth на Blind Guardian. Допреди малко гледах Властелина на пръстените - даваха го по телевизията и за пореден път се убедих, че са направили голяма грешка да не вземат Guardian да им направят музиката, защото те я правят с много повече чувство отколкото композитора (дори не знам кой е); а също и че повечето хора изобщо не го оценяват този жанр... то и как да го оценят като филмите не са и една трета от обаянието на книгата. Все пак - наистина много харесвам този филм. И другата седмица ще го гледам.

Първия Български Бутон за споделяне

Лео Хао




Говорейки за digital painting, нямаше как да не се сетя да пиша и за илюстратора на обложките на най-любимата ми банда – Лео Хао. Въпреки че името звучи китайско, това всъщност е руски художник, рисуващ основно по поръчка. Прави невероятни неща, както можете да видите. Рисувал е и за Blind Guardian и за Iced Earth, логично и за Demons and Wizards. Илюстритал е руските издания на Робърт Силвърбърг и различни книги на братя Стругацки, както и много други непознати за мен автори ;). Рисува обложките и прави декори за представленията на много руски групи, прави и различни игри. Ще ми се някой път да пиша малко по-подробно за него, но засега ви оставям с обложката на A night at the opera и няколко други избрани неща. Особено ми допадна, че успях да видя обложката на Guardian в толкова голям формат, така че да могат да се видят и детайлите. :)

Първия Български Бутон за споделяне

Нови археологически открития в северна Гърция

Видяхте ли последните icq новини? Аз лично чета почти единствено само тях и, макар понякога да гледам новините по телевизията, тези са ми почти единствения шанс да знам какво точно се случва. И така, оказа се, че близо до Пела в Северна Гърция (столицата на Александър Велики), са открити 43 гроба с много богати погребални дарове като например шлемът със златни апликации и златна маска от снимката: Това са си наистина варварски погребения (самите гърци не смятат, че един гражданин на полиса трябва да се отличава по някакъв начин от останалите граждани и затова и гръцките погребения никога не са така пищни); варварите са тези, които използват златото и го полагат в гробовете на първенците си. Ако някой е попадал в Солунския археологически музей, може би е виждал колекцията им от златни предмети, която е огромна и НЕ е гръцка, каквото и да си мислят повечето туристи, а тракийска и македонска. А македоните са си варвари независимо от постепенното им елинизиране, също както и траките. Може би правите връзка с всичките златни маски, които Китов открива в гробниците, които разкопава? Всъщност шлемът се среща рядко в ранните тракийски погребения и едва през класическия и елинистическия период става главен маркер за войнската функция на тракийския владетел. Шлемът от снимката е от „илирийски тип” и е характерен за архаичната епоха. Среща се рядко по тракийските земи. Съчетанието на шлем с златни апликации и златна маска на лицето недвусмислено говори за двойно обозначаване на главата, тоест представлява и нещо като корона и обозначава сакралната функция в трифункционалната система.

Първия Български Бутон за споделяне

Olivier Derouetteau


Докато си ровичках из нета, радвайки се на факта, че имам нет вкъщи (което напоследък рядко ми се случва, без да мога да си го обясня нито аз, нито който и да е приятел, който съм питала) попаднах на няколко много готини блогове и сайтове, който можете да видите в новата секция "Блогове с як дизайн". Мисля, че трябваше да си запазя линковете, за да си ги разглеждам и по-нататък, все пак повечето от тях са на разни web-дизайнери. В единия попаднах на пост за Olivier Derouetteau, който се оказа страшен илюстратор. Вече съм му голям фен :). Ето и няколко негови неща, за да добиете представа. Оказа се, всичко прави само във фотошоп.

Първия Български Бутон за споделяне