сряда, 27 май 2009 г.

Неща, които ме впечатлиха


Една снимка, която много ме впечатли и която можете да разгледате тук - профила на madraum във Фото Форум


Един 3d flash сайт, ecodazoo е изграден с цел да запознае децата с идеята за опазване на околната среда (или нещо от сорта). Да си призная, не си направих труда да прочета за както става дума, но пък за сметка на това изгледах всичките филмчета по няколко пъти и продължавам :)

Първия Български Бутон за споделяне

Tag browser за flikr

Не знам как точно ми попадна, но е много готино приложение и ще си го ползвам дори и само заради кефа да търся едно, а да намирам хиляда други неща. Освен това интерфейса е много оригинален, а и много ми харесва колко много допълнителни тагове дава като предложения. Можете да го разгледате тук


P. s.: Още един browser: compfight.com

Първия Български Бутон за споделяне

Рожден ден


Оказа се, че без да усетя блогът ми вече е станал на една годинка! Първата публикация е от 20 май миналата година. А аз още си го смятам за новичък и се мотая и не му оправям дизайна. Обещавам като за подарък да направя поне свестен хедър! Да ми е честито ;)

Първия Български Бутон за споделяне

Павилионът на ОАЕ за Световното изложение в Шанхай през 2010 г.


От известно време ми се иска да поразгледам по-подробно проектите за павилиони за Световното изложение. Досега не съм имала възможност да посетя нито едно, а те са наистина средище на интересни хрумки. Винаги особено много ме е впечатлявала и мащабността, с която се строят подобни павилиони, предвид че след това повечето от тях се демонтират. Някак малко странно ми идва това разточителство на фона на всичките еко-проекти, които се бълват в момента. От друга страна, не мога да не се радвам като ги гледам и да не разглеждам с интерес проектите.


Започвам с проекта на Foster&Partners, заради скорошните полемики относно Правителствения център. Струва ми се, че доста хора ще се заинтересуват и от проекта на фирмата за Павилион на ОАЕ.

Както всички знаем, територията на Обединените арабски емирства е разположена в пустинна зона. Обусловена от териториалните особености, всички седем емирства (включително Дубай;), както и символичното й значение, формата на павилиона е продиктувана от формата на емблематичните хълмисти пясъчни дюни.

Проектът е разработен съвместно с ECADI (East China Architectural and Design Institute), в чийто акттив влизат емблематични проекти като Шанхайския Световен финансов център и Главната квартира на китайската телевизия с Rem Koolhaas и Ole Scheeren. ECADI проектират и Арт Център за същотото световно изложение.

Темата на Шанхайското изложение е "Better Cities, Better Lives", поради което ОАЕ ще представят на света програмата Masdar, чийто основен проект е Masdar City, "първият в света въглеродонеутрален, без отпадъци и задвижван изцяло от възобновяеми източници на енергия, град", планът на който е изготвен от Foster&Partners, въглеродонеутралният град в Абу Даби, разположен на площ от 6 мил. кв. м. Инициативата е интересна и предлагам на всеки, които се интерсува от екология и устойчива архитектура, да я разгледа.

Но да се върнем на проекта. Павилионът има капацитет 450 души и с експозиционната си площ от 3 000 кв. м е един от най-големите павилиони, които ще се построят за изложението. Височината на съоръжението е 20 м. Северната фасада има прорези, през които преминава слънчевата светлина денем, а нощем ще се осветяват отвътре. Южната фасада е плътна, за да предпазва от слънчевото греене. Конструкцията представлява пространствена решетка, на която са монтирани плоски панели от нераъждаема стомана, и позволява лесното монтиране и демонтиране на павилиона.


Още за проекта в:


Вижте още:

Първия Български Бутон за споделяне