сряда, 27 май 2009 г.

Павилионът на ОАЕ за Световното изложение в Шанхай през 2010 г.


От известно време ми се иска да поразгледам по-подробно проектите за павилиони за Световното изложение. Досега не съм имала възможност да посетя нито едно, а те са наистина средище на интересни хрумки. Винаги особено много ме е впечатлявала и мащабността, с която се строят подобни павилиони, предвид че след това повечето от тях се демонтират. Някак малко странно ми идва това разточителство на фона на всичките еко-проекти, които се бълват в момента. От друга страна, не мога да не се радвам като ги гледам и да не разглеждам с интерес проектите.


Започвам с проекта на Foster&Partners, заради скорошните полемики относно Правителствения център. Струва ми се, че доста хора ще се заинтересуват и от проекта на фирмата за Павилион на ОАЕ.

Както всички знаем, територията на Обединените арабски емирства е разположена в пустинна зона. Обусловена от териториалните особености, всички седем емирства (включително Дубай;), както и символичното й значение, формата на павилиона е продиктувана от формата на емблематичните хълмисти пясъчни дюни.

Проектът е разработен съвместно с ECADI (East China Architectural and Design Institute), в чийто акттив влизат емблематични проекти като Шанхайския Световен финансов център и Главната квартира на китайската телевизия с Rem Koolhaas и Ole Scheeren. ECADI проектират и Арт Център за същотото световно изложение.

Темата на Шанхайското изложение е "Better Cities, Better Lives", поради което ОАЕ ще представят на света програмата Masdar, чийто основен проект е Masdar City, "първият в света въглеродонеутрален, без отпадъци и задвижван изцяло от възобновяеми източници на енергия, град", планът на който е изготвен от Foster&Partners, въглеродонеутралният град в Абу Даби, разположен на площ от 6 мил. кв. м. Инициативата е интересна и предлагам на всеки, които се интерсува от екология и устойчива архитектура, да я разгледа.

Но да се върнем на проекта. Павилионът има капацитет 450 души и с експозиционната си площ от 3 000 кв. м е един от най-големите павилиони, които ще се построят за изложението. Височината на съоръжението е 20 м. Северната фасада има прорези, през които преминава слънчевата светлина денем, а нощем ще се осветяват отвътре. Южната фасада е плътна, за да предпазва от слънчевото греене. Конструкцията представлява пространствена решетка, на която са монтирани плоски панели от нераъждаема стомана, и позволява лесното монтиране и демонтиране на павилиона.


Още за проекта в:


Вижте още:

Първия Български Бутон за споделяне

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ако темата ви интересува и имате какво да кажете по въпроса, моля, не се колебайте! Ще ви бъда много благодарна за оказаното внимание!