петък, 3 октомври 2008 г.

Новини от Италия

Разглеждах малко новини из нета за разнообразие и познайте на какво попаднах - български сайт за италиански новини - http://www.prontosofia.com/. Самата идея ми се видя малко странна, но пък за всичко си има читатели, а и като разгледах новините и на мен ми стана интересно. Ами представете си само какви заглавия (линк):

Площад „Сан Марко“ във Венеция остана без гълъби;
Италианска магистратка пращала на процеси близначката си;
Новият мост във Венеция прати няколко минувачи в болница;
Свещеник прелюбодейства, епископът го оправдава;
Разкриха трафик на фалшиви светофари в Италия;
Анализират италианците според хладилниците им;
В "Тайната вечеря" на Да Винчи апостолите ядат... змиорка с портокалови резени;
Твърде многото секс води до мигрена...

изобщо цялата им подборка в секцията Папараци е особенно интересна ;) Големи са тия италианци! Особено ми хареса трафика на фалшиви сфетофари...кой да си помисли изобщо че може да има фалшив сфетофар, а след като прочетох статията пък се зачудих как така още не са го приложили и унас този метод за добиване на средства?

По другите секции също могат да се намерят доста интересни заглавия, от сорта на:
Десет начина да пиеш кафе в Италия (много полезна информация, особено за който е ходил вече в Италия и е установил колко е трудно да се ориентираш в многото видове, аз си харесвам macchiato и marocchino, но честно казано най-хубав е горещия шоколад, който правят);

Сицилианско пиянство (прочетете го обезателно);
Италиански лекари негодуват срещу д-р Хаус (!!!);
Забраните са на мода в Италия (ето няколко цитата: "Под прицела на различни градски управи застанаха дори пейките." ; "...в град Вогера пък е забранено сядането на пейките след 23 часа."; "Забраните поразиха и романтичния остров Капри – на централния му площад е забранено да се сяда на стълбите му. Топът в забраните е обаче забраната да се крадат табелките със забрани. ";"Глоба до 500 евро заплашва във Виареджо онези, които използват скейтбордове." и т.н. и т.н.)
Италианска книга класифицира мъжете като къщи (а това ми се струва, че съм го чела и преди, но пак беше интересничко);

Надявам се да ви е интересно за четене :)

А ето и най-интересната придобивка в цялата работа - попаднах на сайт с висококачествена репродукция на "Тайната вечеря". Може да я видите тук. Правена е по някаква нова технология от фирмата HAL 9000 и изображението наистина няма никаква зърненост или пиксели когато се приближи, което позволява много детайлно разглеждане. Разбира се, много добре се вижда и в колко лошо положение се намира в момента. Може и да не става ясно, но веднага се вижда, ако се сравни с някое от другите произведения, поместени там, например това. Сега докато си пиша дипломната много ми се иска да имах такова изображение на стенописите в Казанлъшката и Александровската гробница, както и на рисунката от Свещарската, която никъде не мога да видя добре. Ех, при нас е друго обаче.

Първия Български Бутон за споделяне

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ако темата ви интересува и имате какво да кажете по въпроса, моля, не се колебайте! Ще ви бъда много благодарна за оказаното внимание!