неделя, 26 октомври 2008 г.

Димитровден


Днес е голям празник. Димитровден е:

Празник на всички Димитровци и производни- Димитър, Димитрина, Димка, Димо, Митра, Митьо, Димана, Димитра (тоест баща ми, бащата на Ников, Митко Б., Митко М, Митко Х., Митко Р., Митко М., Димка, Димитрина, Димана, Димо... и още не знам колко още мои познати и приятели; аз самата пък се казвам Димитрова Димитрова и дори една година черпих по този случай ;) , о да, имам и доста познати родени днес!
Православната църква почита паметта на Св. Димитър Солунски.

Празник на Сливен (а също и на Видин и Радомир, което узнах едва днес)

Празник на строителите (архитекти, проектанти, строителни инженери и всички в сферата на строителството)

Св. Димитър е по-големия брат на Свети Георги (според народни предания). Оттук започва зимата, светецът е свързан и със света на мъртвите (понеже се смята че е брат и на архангел Михаил - душевадника, не случайно празникът е толкова близо до голямата Задушница. Трите дни след 26-ти са Миши празници, през които жените не извършват никаква женска работа (някой ден специално ще обяснявам защо). Докато все още е имало дюлгери по нашите земи, те са работели до Димитровден и след това са се завръщали в родните си села (затова и сватбите в Рибново се правят само през зимата).

Пожелавам весел празник на всички, независимо какво точно празнуват днес.

Първия Български Бутон за споделяне

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ако темата ви интересува и имате какво да кажете по въпроса, моля, не се колебайте! Ще ви бъда много благодарна за оказаното внимание!