петък, 10 юли 2009 г.

Ланд арт: Анди Голдсуорти


Анди Голдсуорти е едно от най-обсъжданите имена сред land-артистите. Първата ми среща с изкуството му беше в една прекрасна книжарница в центъра на Цюрих, специализирана за литература за архитектура и други изкуства, преди повече от пет години. На фона на невероятните книги, на които попаднах там, един албум на Голдсуорти наистина ме впечатли, макар дотогава да не бях чувала нито за ланд арт, нито за този артист. Впечатлиха ме невероятните цветове, които използва и постига незнайно как, впечатлиха ме и формите, а снимките ми подействаха наистина странно. За съжаление тогава книгата ми се видя прекалено скъпа, но пък това не значи, че съм престанала да се изумявам на творчеството му.

Първите му произведения датират още от 1976 г. Създаден е дори електронен каталог на творчеството му от 1976 до 1986 г., който можете да разгледате тук. За съжаление втората част на каталога явно още не е готова, а точно новите неща са по-интересни, а и по-впечатляващи струва ми се.

И все пак, интересно е, че прави доста разнообразни неща. От геометризиране на природата, чрез създаването на различни геометрични фигури като кръгове или спирали, през използването на цветовете и водата, до построяването на разнообразни форми като стени, арки или яйцевидни структури, всяко от произведенията му изумява, привлича погледа и остава задълго в мисълта. Често му се случва да излезе сред природата без особена идея какво точно ще направи, защото самата природа му дава идеи и в такива случаи дори инструментите му са импровизирани. Понякога мокри листа, за да ги залепи на повърхността, която иска да използва, друг път търка камък с друг камък, за да го направи бял, или поставя една скала върху друга, но най-вече има огромното търпение да събере и подреди елементите – камъчета, листа, цветя и всичко друго, което му е нужно, за да въплъти идеята си.

Внимателно счупени камъчета, издраскани с до бяло с друг камък. За всяка от сесиите сред природата, които прави, Голдсуорти издава книга с фотографии

Материалите са разнообразни – ярки оцветени цветя, листа, камъни, кал, сняг, лед, клони, тръни и т. н. Не се ограничава в избора на материали, защото иска да използва природата като цяло в произведенията си, а не само част от нея. Смятат го за основател на съвременното балансиране на скали.

Водата е използвана като лепило за пъстрите листа

Макар и да има постоянни работи, повечето от произведенията му са краткотрайни, поради което фотографията играе огромна роля в артистичното му поприще. Основният начин да продава товрчеството си е чрез създаване на впечатляващи албуми. Все пак продава свои работи и в галерии, но това са дълготрайни произведения.

Листа от бряст в жълто

Пера от чапла

Кръгове от камъни и от листа

На реката

Първия Български Бутон за споделяне

2 коментара:

  1. Иха, това ме грабна, страхотни неща има този човек... благодаря ти, че си писала за тях =)

    ОтговорИзтриване
  2. Аз благодаря, че пишеш, че ти е харесало!... иначе не знам има ли смисъл да пишa, а така ми даваш стимул :)

    ОтговорИзтриване

Ако темата ви интересува и имате какво да кажете по въпроса, моля, не се колебайте! Ще ви бъда много благодарна за оказаното внимание!